B İ R  S E V G İ  Y E T E R



Selmi AndakTRT'DEN ÖRNEK CD VE SÜHEYL DENİZCİ

             "Örnek, değerli ve arşiv niteliğinde" bu CD'yi hemen tanımlayalım : "TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası" adını taşıyan, Süheyl Denizci yönetiminde unutulmayan besteleri içeren CD'den söz etmek istedim.

            Milenyuma girdiğimiz dünyamızda, 20. yüzyılın ülkemiz müzik alanında aşama sayılan bazı olaylarını sadece anımsamak değil, sırası gelince değerlendirmek gerektiğine de inanıyorum.

            Bu açıdan TRT Müzik Dairesi'nin özellikle son yıllarda yapım, yayın ve üretim olarak gerçekleştirdiği olumlu yararlı atılımları kutlamak gerekir. Bu yolda TRT Genel Müdürü Yücel Yener, Gnl.Md.Yrd. Bülent Varol, TRT Müzik Dairesi Başkanı Mine Çalışal ve mesai arkadaşlarını alkışlamalıyız. Bu kapsamda, yukarıda sözü geçen "TRT İst. Hafif M.ve Caz Ork." adlı CD, TRT Müzik Dairesi'nin müzik dünyamıza kazandırdığı, aynı zamanda bu orkestrada emeği geçen başta şef Süheyl Denizci olmak üzere tüm müzisyenlere bir vefa borcu sayılabilecek bir yapımdır. Ayrıca, evrensel, çok sesli, çağdaş ve kaliteli müzik yolunda Atatürk'ün "Sanat Evrimi" çizgisinde sanatçılarımızın 20. yüzyılda verdikleri önemi kanıtlamaktadır.

            1982 yılında kurulan ve ülkemizin "Yıldızlar Topluluğu" oluşumunda sayılan, Big Band" (Büyük Orkestra) formasyonunda seslendirme yapan TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası"'nın yaratıcısı ve 15 Şubat 1997 yılına kadar 15 yıl kesintisiz olarak hem yönetici, düzenleyici, solist, teknik ve repertuar yönlendirici kişiliğiyle çalışan Süheyl Denizci'yi asla unutamayız. Süheyl Denizci sadece ülkemize yaptığı hizmetlerle değil, uluslararası müzik otoritelerinden biri olarak değerlendirilmelidir. 1932 yılı İstanbul doğumlu olan Süheyl Denizci müziğe 8 yaşında piyano ile başlamış ; 1957'de kendi adına topluluk kurmuş, Almanya, Fransa, Hollanda ve Danimarka'da müzik çalışmalarını sürdürmüş, çeşitli festivallere katılmış, jüri üyeliği yapmıştır. Orkestra yönetimi yanı sıra piyano, tenor saksafon, flüt ve vibrafon çalmaktadır.

            TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası aynı zamanda EBU (Avrupa Yayın Birliği)'nin caz müziği alanındaki önemli etkinliklerinde aktif olarak görev almaktadır. Orkestra periyodik programlarında hem caz klasiklerinin tanınmasına, hem özgün düzenlemelerle yeni bestelere de yer vermektedir. Yaylı sazların eklenmesiyle de geniş kitleye seslenme gücü artmıştır. CD'nin repertuarında : Charada, Maids of Cadiz, Some of these days, Gentle rain, For Lena and Lenny, Valse, Desert Caravan, Strolin, Ve Ben Yalnız, Dilek, Memories of you, Portrait of Janie ve Taboo adlı besteler yer almaktadır. Bu besteleri solist ve müzisyen olarak : Yalçın Ateş, İmer Demirer, Erol Duygulu, Baki Duyarlar, Fatih Erkoç, Süheyl Denizci, Ayhan Yünkuş, Eray Turgay, Veysel Çadır, Kâmil Özler, Hasan Hür, Ergun Eremkara, Neşet Ruacan, Kerem Görsev seslendiriler.

            Bu CD'de bulunan tüm kayıtlar TRT İstanbul Hafifi Müzik ve Caz Orkestrası'nın Süheyl Denizci yönetiminde 1982-1997 yılları arasındaki kadrosuyla seslendirdiği üretimlerden seçilmiş eserlerden oluşmaktadır.

            Süheyl Denizci'nin 1997 yılı Şubat ayında orkestra yöneticiliğinden ayrılışından sonra, yönetimi aynı orkestranın çok değerli gitar virtüözü Neşet Ruacan üslenmiştir.


Yazarımızın sitemizde yer alan yazıları :

Aysel Gürel'den yaşam öyküsü